Sabtu, 25 Mac 2017

Siapa kata PM Najib tidak dengar pandangan rakyat marhaen & nasihat ulama?


(Klik pautan asal dibawah)
Siapa kata PM Najib tidak dengar pandangan rakyat marhaen & nasihat ulama?


Siapa kata PM Najib tidak dengar pandangan rakyat marhaen & nasihat ulama?

Bukan satu dua luahan rakyat marhaen dan nasihat ulama PM kita cuba selesaikan, setiap program yang beliau rancang hampir kesemuanya itu dari pandangan-pandangan kita rakyat marhaen dan nasihat-nasihat dari para ilmuan kearah kebaikan rakyat dan negara. Maka itulah kita sepatutnya bersyukur kerana keperihatinan dlm kepimpinanya.

Saya ambil contoh setiap kali #BELANJAWAN. Sebelum dibentangkan beliau mengambil pandangan-pandangan kita rakyat marhaen dan beliau melantik pakar-pakar untuk mengkaji sebelum perlaksanaanya.

Begitulah juga dengan usahanya menjayakan#TRANSFOMASINASIONAL #TN50 iaitu perancangan jangka masa panjang menjadikan negara kita maju dengan rakyat berfikiran waras melalui kaedah penerapan nilai-nilai islam dan amalan-amalan islam agar umat islam beradab berakhlak islam mengikut Quran & Sunnah.

Buat masa ini mungkin sahabat belum nampak menfaatnya kerana NAFSU anda mempengaruhi minda anda membuatkan anda tidak mampu berfikir menfaat untuk kebaikan diri anda sendiri dikemudian hari. Dan segala usaha beliau walaupun 93.4% caitro dan kebanyakan rakyat tidak suka tapi Allah redha pd usahanya. Nafsu kita punca kita tidak tahu menfaat kebaikanya saedangkan Allah lebih tahu segalanya.

"... dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."
(Al Baqarah : ayat 216)

Bahaya Syirik disebabkan Riak dan Sum'ah(Klik tajuk utk ke pautan asal)
Bahaya Syirik disebabkan Riak dan Sum'ah


Salah satu sifat mazmumah yang wajib kita hindari adalah RIAK.

Bersama kita berwaspada dengan halusnya bisikan syaitan yang membangkitkan perasaan bangga pada hati kita sehingga tanpa sedar membuatkan kita terjun keneraka disebabkan dosa syirik dari perasaan RIAK & SUM'AH. (Bangga inginkan puji-pujian)

Hal ini Rasulullah saw sudah beri peringatan.
"Sesungguhnya yang paling aku takut menimpa kalian adalah asy syirkul ashghar (syirik kecil). Sahabat bertanya: "Apakah syirik kecil itu? Baginda menjawab: Riak." 
(HR Imam Ahmad) 

Kerana memburu duniawi ramai mukmin ikut orang kafir DAP.(Klik kepautan asal) Kerana memburu duniawi ramai mukmin ikut orang kafir DAP.

Mudahnya umat islam ikut orang kafir beramal dengan amalan orang-orang kafir hanya kerana mengejar duniawi. Iaitu bersusah payah umat islam khususnya 93.4% caitro ternakan DAP berlumba-lumba berusaha terjun keneraka ikut kafir DAP beramal dengan amalan kafir harbi DAP memfitnah mencaci mencela. Walhal Allah laknat orang yang mencaci mencela memburu dunia. Malah memburu kebanggaan duniawi adalah salah satu perkara keji yang memudaratkan diri merosakan hati menzalimi diri sendiri dalam #TASAWUF.

Jadi tak payahlah bersusah payah ikut kafir laknat DAP beramal dengan amalan mereka semata-mata konon mahu hidup senang lenang dengan laknat Allah.

"Kecelakaan besar bagi tiap-tiap pencaci, pengeji, Yang mengumpulkan harta dan berulang-ulang menghitung kekayaannya; Ia menyangka bahawa hartanya itu dapat mengekalkannya (dalam dunia ini)! Tidak! Sesungguhnya dia akan dicampakkan ke dalam “Al-Hutamah”.
(Al Humazah ; ayat 1-4)

Isnin, 20 Mac 2017

Menoleh kebelakang, aku Tanya apa khabar kesudahanya?
Menoleh kebelakang, aku Tanya apa khabar kesudahanya
(Klik diatas untuk kepautan asal)

Aku Tanya apa khabar? 
Aku Tanya apa khabar? 
Aku Tanya apa khabar kesudahanya?

Hentikanlah dari mengelirukan saudara mukmin wahai ulama politik. Tidak merasa bersalahkah kepada Allah? Sepatutnya agama itu adalah nasihat. Bukanya modal lumayan meninggikan pangkat darjat didunia.

Daripada Abu Ruqaiyah Tamim bin Aus RA, Rasulullah SAW bersabda,
" Agama itu adalah nasihat". Kami bertanya, "Untuk siapa?" Baginda menjawab, "Untuk Allah, untuk kitabnya, untuk rasulnya, untuk pimpinan orang Islam dan untuk umat Islam semuanya".
(Hadith Riwayat Muslim)

Aku Tanya apa khabar kesudahanya?
Selagi NAFSU tuan-tuan tetap cenderung menuruti nafsu selagi itulah sifat munafik sentiasa bertahta dihati tuan. Cubalah dahulukan PERKARA YANG ALLAH REDHA. Kerana dari situlah kita berusaha menjauhi walau sekecil-kecil dosa dan sentiasa berusaha mengharap limpahan rahmat dari-Nya.

Lagipun dengan berusaha pada perkara yang Allah redha itu kita mampu menghindari diri dari bersusah payah mendekati laknat dari Allah semata-mata kerana Redha Manusia. Rasulullah saw berpesan dalam hadis;
قال معاوية رضي الله عنه لما قال لها: اكتبي إلي كتاباً توصيني فيه ولا تكثري علي. فكتب عائشة رضي الله عنها إلى معاوية: سلام عليك أما بعد فإني سمعت رسول الله صلى الله عليه وسلم يقول: من التمس رضا الله بسخط الناس كفاه الله مؤنة الناس، ومن التمس رضا الناس بسخط الله وكله الله إلى الناس والسلام عليك. رواه الترمذي
Bermaksud "Sesungguhnya barangsiapa yang mencari redha Allah dengan marahnya manusia, maka Allah akan cukupkan baginya akan segala keperluannya di dunia ini. Tetapi barangsiapa yang mencari redha manusia dalam keadaan Allah murka, maka Allah menyerahkan nasibnya kepada manusia."
(Hadis Riwayat Tirmidzi)

(Hadis tersebut adalah hadis sahih di dalam Sunan at-Tirmizi. Iaitu ketika Mu’awiyah meminta wasiat kepada isteri Baginda, Aisyah dan lalu ‘Aisyah menulis seperti yang pernah disebutkan oleh Baginda seperti hadis di atas.)

Aku Tanya apa khabar kesudahanya?
Perlukah kami rakyat marhaen menanti musibah angkara kerakusan nafsu tuan-tuan?

"Apa jua kebaikan (nikmat kesenangan) yang engkau dapati maka ia adalah dari Allah; dan apa jua bencana yang menimpamu maka ia adalah dari (kesalahan) dirimu sendiri. Dan Kami telah mengutus engkau (wahai Muhammad) kepada seluruh umat manusia sebagai seorang Rasul (yang membawa rahmat). Dan cukuplah Allah menjadi saksi (yang membuktikan kebenaran hakikat ini)."
(An Nisa ; ayat 79)

Jom sama-sama kita berusaha, sayangi diri kita sebelum Allah laknat dan menimpakan bala bencana angkara kerakusan nafsu manusia.Ahad, 19 Mac 2017

PAS berhasrat mengambil tindakan dimahkamah terhadap DAP

PAS berhasrat mengambil tindakan dimahkamah terhadap DAP 
(Klik ke pautan asal)PAS berhasrat mengambil tindakan dimahkamah terhadap DAP

PAS berhasrat mengambil tindakan dimahkamah terhadap DAP.

Susulan dari campur tangan Majlis Fatwa Negeri bagi melindungi kerakusan dajal laknat agar mampu menternak seluruh mukmin dinegara ini. Alhamdulillah PAS yang selama ini MENDEWAKAN kesucian DAP menyedari mereka dgn mudah diperdaya oleh tipu daya dajal laknat selama ini.

Apa yang berlaku semua ini perancangan Allah menguji sejauh mana kita mampu berfikir kepada siapa kita beriman sekarang ini jika selama ini mereka cenderung kepada taat segala kata-kata dajal sekarang Allah tunjukan SEGALA FITNAH-FITNAH TELAH ALLAH KEMBALIKAN. Oleh itu sama-samalah kita MUHASABAH DIRI. Adakah kita cenderung kepada REDHA ALLAH atau redha dajal laknat DAP? Jangan ambil mudah perkara ini kerana ianya menentukan nasib kita samada beriman kepada Allah atau kepada manusia lalu kufur hingga syirik.

"Dan di antara manusia ada orang-orang yang menyembah tandingan-tandingan selain Allah; mereka mencintainya sebagaimana mereka mencintai Allah. Adapan orang-orang yang beriman amat sangat cintanya kepada Allah."
(Al-Baqarah: ayat 165)

Selain itu peringatan Allah
"Mereka menjadikan pendita-pendita dan ahli-ahli ugama mereka sebagai pendidik-pendidik selain dari Allah, dan juga (mereka mempertuhankan) Al-Masih ibni Maryam, padahal mereka tidak diperintahkan melainkan untuk menyembah Tuhan Yang Maha Esa; tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia. Maha Suci Allah dari apa yang mereka sekutukan."
(At-Taubat : ayat 31)

Sabtu, 11 Mac 2017

Islam kembali asing- Jgn mudah melaknat.Islam kembali asing (Pautan asal) Jangan mudah melaknat

Allah melaknat orang yang melaknat.
Islam kembali asing bila mana semakin ramai yang berlumba-lumba ikut kafir laknat DAP mengamalkan amalan orang-orang kafir. 93.4% Umat islam Caitro upahan DAP sudah enggan menjadikan islam sebagai amalan malah sengaja menolak kebenaran Quran & Sunnah jln penyelesaian untuk kebaikan bersama.

Usahkan mencaci mencela pemimpin sedangkan mencaci mencela menghina sesama saudara pun satu larangan.

Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda:
مَنْ أَهَانَ السُّلْطَانَ أَهَانَهُ اللهُ. رواه الترمذي وقال: حديث حسن
“Barangsiapa yang menghina seorang penguasa, maka Allah akan menghinakannya.”
(HR al-Tirmidzi [2224])


Sebenarnya. Mencaci mencela itu amalan keji SIFAT MAZMUMAH kerana perbuatan keji itu menjurus kearah kerosakan hati. Pautan - Larangan mencela.


Lagipun, antara punca paling mudah merosakan hati adalah berpunca dari mulut/lidah. Jika ucapan buruk yang dilafaz oleh lidah maka buruklah hati kita. Dan jika capan yang baik serta memberi bermenfaat maka baik lah hati kita dan bermenfaat untuk diri kita sendiri. Kerana itulah "ISLAM ADALAH JALAN PENYELESAIAN".

“Kamu katakan dengan mulutmu apa yang tidak kamu ketahui sedikit juga, dan kamu menganggapnya suatu yang ringan saja.Padahal dia pada sisi Allah adalah besar”.
(An Nur : ayat 15)Tasawuf - Pintu hati jaga lidah.

7 Pintu hati.


Tasawuf - (pautan asal) Kerosakan hati dlm 7pintu hati.

7 Pintu hati yg menjurus kearah kerosakan hati berpunca dari LIDAH.

Salah satu punca kerosakan hati yg digariskan oleh Imam Ghazali adalah banyak berkata. Kerana bila banyak berkata maka banyaklah silapnya, jika banyak kesilapan maka bertambahlah dosa yg kita tidak menyedarinya. Inikan pula sampai memfitnah mencaci mencela dijadikan sebagai amalan dialam maya media sosial sekarang.

Maka itulah Rasulullah saw mengingatkan cara pencegahan awal sebelum apa yg kita lakukan itu membawa kemudaratan pd diri dan yg lainya. Iaitu ada kalanya kita perlu diam drpd berkata2 pada perkara yg tidak memberi menfaat utk diri apatah lagi pd yg lainya.

Dari Abu Hurairah bahwa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,

مَنْ كَانَ يُؤْمِنُ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ اْلآخِرِ فَليَقُلْ خَيْرًا أَوْ لِيَصْمُت

“Barang siapa yang beriman kepada Allah dan Hari Akhir maka hendaklah ia berkata baik atau hendaklah ia diam.”
(Muttafaq ‘alaih: Al-Bukhari, no. 6018; Muslim, no.47)

Dalam hadis lain.

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ أَنَّ رَسُوْلَ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ : مَنْ كَانَ يُؤْمِنُ بِاللهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ فَلْيَقُلْ خَيْراً أًوْ لِيَصْمُتْ، وَمَنْ كَانَ يُؤْمِنُ بِاللهِ وَاْليَوْمِ الآخِرِ فَلْيُكْرِمْ جَارَهُ، وَمَنْ كَانَ يُؤْمِنُ بِاللهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ فَلْيُكْرِمْ ضَيْفَهُ

[رواه البخاري ومسلم]

Maksudnya.
Dari Abu Hurairah radhiallahuanhu, sesungguhnya Rasulullah Shallallahu’alaihi wasallam bersabda: "Siapa yang beriman kepada Allah dan hari akhir hendaklah dia berkata baik atau diam, siapa yang beriman kepada Allah dan hari akhir hendaklah dia menghormati tetangganya dan barangsiapa yang beriman kepada Allah dan hari akhir maka hendaklah dia memuliakan tamunya."
(Riwayat Bukhori dan Muslim)