Sabtu, 22 Ogos 2009

Sultan Selangor tolak usul untuk seleweng wang zakat

2009 Ogos 19


Sultan Selangor tolak usul untuk seleweng wang zakat


Ogos 19, 09 2:57pm

Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah hari ini dengan tegas menolak sebarang cadangan untuk menggunakan wang zakat bagi tujuan selain daripada membantu umat Islam dan pembangunan ummah di negeri itu.

"Beta sekali-kali tidak berkenan wang zakat ini diambil, dipinjam atau disalurkan untuk perkara-perkara lain," titah baginda ketika merasmikan Konvensyen Integriti Pengurusan Zakat Selangor di sini hari ini.

Dalam sidang Dewan Negeri Selangor baru-baru ini, Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mencadangkan supaya wang Baitulmal yang diperoleh daripada sumbangan zakat digunakan bagi tujuan pembangunan negeri.

"Beta tidak berkenan mereka yang luar dari pentadbiran Lembaga Zakat Selangor ini campur tangan dalam pengurusan zakat negeri ini," titah baginda, lapor Bernama.

Baginda juga mahu supaya dijelaskan kepada rakyat mengenai perbelanjanan kutipan zakat pada setiap tahun.

"Pengurusan zakat hendaklah dilakukan dengan betul dan janganlah adanya berlaku penyelewengan dalam pengurusan, kutipan dan pembahagiannya. Mereka yang melakukan penyelewengan maka akan menerima pembalasan dari Allah Subhanahu Wata'ala," titah Baginda.

Sultan Selangor juga menjelaskan bahawa baginda sangat-sangat mengambil berat dan mengikuti akan pengurusan zakat di negeri itu.

Baginda bertitah bahawa mereka yang terlibat dalam pengurusan zakat di negeri itu telah diberi penuh kepercayaan dan segala kutipan yang telah dibuat hendaklah diserahkan kepada Lembaga Zakat Selangor sepenuhnya untuk diuruskan dengan sempurna.

Konvensyen sehari itu dianjurkan bersama oleh Lembaga Zakat Selangor dan Jabatan Mufti Negeri Selangor.

sumber - malaysiakini


Dicatat oleh AIDC di 8/19/2009 04:11:00 PM http://3.bp.blogspot.com/_m9JzfOJfe8Q/Sou0dL51X0I/AAAAAAAAFHU/-6KczAoLHVc/s1600-h/sultanselangor.gif


Daulat Tuanku.

Seandainya mereka tetap lakukan tanpa perkenan DULI.
Maka, saya tidak tahu bagaimana jadinya,
mungkin ada orang yg menunaikan kewajipan tetapi tidak ikhlas.


Andai terjadi diPenang.
Hanya ada yg Dipertua, Bagaimanakah akhirnya?
setiap tahun sebelum menjelang syawal.
anak2 yatim disetiap kg2 & warga2 tua serta ibu2 tunggal dan keluarga miskin akan menerima bantuan, sumbangan serta zakat dari individu2 semasa era pemerintahan BN.

amat menyedihkan,
tahun lalu kebanyakan individu termasuk keluarga2 miskin mengeloh tidak ada ertinya syawal di tahun lalu.

Apa yg agak mengecewakan.
AJK2 PKR mewah dapat duit raya. tetapi dari siapa utk siapa.
dgn bangga mereka berkata bahawa ini sumbangan bukannya penyelewengan.
semoga terbuka hati mereka utk membantu yg memerlukan.

(bicara saya sebelum ini)